12 Haziran 2015 Cuma

Marie Lu - Deha Kitap Yorumu

Kitap Adı: Deha
Yazar: Marie Lu
Orijinal Adı: Legend
Seri Bilgisi: Legend #2
Sayfa Sayısı:360
Basım Yılı:2014
Yayınevi: Pegasus Yayınları

Arka Kapak:

Ustaca Tasarlanmış Bir Dünya, Siyasi Oyunlar Ve Bir Entrika Ağı… Efsane'nin Nefes Kesici Devam Kitabı

June ile Day'in yaralı bir halde Cumhuriyet'ten firar etmelerinin üzerinden yedi gün geçmiştir. Bu sırada en akla gelmeyecek şey gerçekleşir: 
Seçmen Primo ölür ve yerini oğlu Anden alır. Cumhuriyet kaçınılmaz bir şekilde kaosa sürüklenirken ikili, Day'in erkek kardeşini kurtarmak ve onları Koloniler'e götürmek için yardım etmeye gönüllü bir grup Vatansever isyancıyla güçlerini birleştirir. Ancak Vatanseverlerin bir talebi vardır: June ve Day yeni Seçmen'e suikast düzenlemelidir.
Bu eylem, uluslarına değişimi getirmek ve çok uzun süredir susturulan bir halka sesini geri kazandırmak için ellerindeki tek şanstır. Ancak June bu yeni Seçmen'in, babasına hiç benzemediğini fark ederek kararsızlığa düşer. Ya Anden yeni bir başlangıcın anahtarıysa ve Vatanseverler yanılıyorsa? Ya devrim yolu kayıp vermekten, intikam almaktan ve kan dökmekten geçmiyorsa?


       Araya başka kitap sokmadan soluksuz Okudugum bir serinin daha 2. Kitabını bitirmiş bulunmaktayım. Zaten bir serinin bütün kitapları çevrilip de ben hepsini alana kadar okumam sonra araya zaman giriyor ufak tefek karakterleri unutuyorum bu kimdi neydi derken heyecan kaçıyor. Neyse uzatmayayım.
              Efsane'de Day ve June Cumhuriyet'ten kaçmıştı hatırlarsanız, idam kararı, vatanseverlerin gelişi, askerlerin tepkisi falan olaylar olaylar yani. Deha'da ise Day kardeşini kurtarmak ve birlikte kolonilere kaçmak istiyor. Çözümü Tess'in de katıldığı vatanseverlere katılmakta buluyor. Bu sırada ülkenin başındaki seçmen primo ölüyor yerini oğlu Anden alıyor. 

Vatanseverler ise bir suikast planlıyor. Yeni Seçmen Anden'i öldürüp Cumhuriyetten kurtulmak istiyorlar ve bunun için Day ve June'a ihtiyaçları var. 
              Day'e bir teklif sunuyorlar : Anden'i öldürürse vatanseverler kardeşini kurtarır. 
June'un bu plandaki görevi ise Anden'i yanlış tarafa yönlendirerek tam suikastın göbeğine düşürmek. Bu yüzden kaçtığı  Cumhuriyet'in kollarına geri dönmesi gerekiyor.  
              June gördüğüm en zeki ve güçlü kadın karakter. Her işte mantığıyla hareket ediyor duygularının karışmasına izin vermiyor ve dikkati sayesinde en ufak açığı fark ediyor. Day için kendi hayatını riske atıyor, Day istedi diye vatanseverlere katılıyor, suikasta yardımcı oluyor. Yine de fazla sevmiyorum çok kibirli geliyor bana ısınamadım yani.  

       Acaba Anden'i öldürmek doğru mu? istedikleri sonuca ulaşmalarını sağlayacak mi? Bunlar hep June'u meşgul eden sorulardı. 

       Deha'da iki karakterin de yaşadığı kafa karışıklıklarını, düştükleri ikilemleri, kalp kırıklıklarını,  fazlasıyla hissediyoruz ama bu kitap daha çok June'a aitti. Ölümcül kararları veren, olay akışını elinde tutan oydu. 
       Day daha çok June ile olan ilişkisi hakkında tereddütteyken June ise Anden konusunda tereddüt yaşadı, yanlış yaptıklarını hissetti. Anden'in June'a karşı hissettiği duygular da cabası. Day'in kıskançlıkları, duygu karmaşıklıkları, güvensizlikleri baya yoğundu. Küçük kız kardeşi gibi gördüğü Tess'in Day'e duygularını açması da pek yardımcı olmadı. 


       Deha bu yılın okudugum 50. kitabıydı. Ve gerçekten kitap gibi kitaptı. İlk başlarda efsane kadar beğenmesem de, sonuçta geçiş kitabı sıkıcı olmasını bekliyordum, daha sonraları böyle bir düşünceye sahip olduğum için utandım. Aksiyonun âlâsını yaşadım. 
Resmen kitabın içinde sürüklendim. Ama o sonu beni bitirdi. Karanlık Zihinler'in sonuyla kapışır derece bir sondu. Okuduğum en kötü sonlardandı. Yaptığını beğendin mi Marie? Yine de üstün kurgusu, müthiş karakterleri ve inanılmaz olaylarıyla bu seri kalbimin şu anlık tek sahibi gibi duruyor. 


Puanım:






0 yorum:

Yorum Gönder